8 LAT UDZIAŁU W PROJEKCIE „ MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO W MAŁOPOLSCE”
W ramach tego projektu realizowane były w naszej szkole zajęcia on-line z obszaru „Żywność”. Wystartowaliśmy osiem lat temu jako jedna z niewielu szkół w województwie małopolskim. Uczestniczyliśmy również w pracach przygotowawczych tego projektu.
Zajęcia realizowane były dla naszego obszaru przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie- wydział Technologii Żywności. Dzięki temu zadaniu kolejne klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych miały możliwość uczestnictwa w zajęciach rozwijających.Oprócz zajęć w szkole mogliśmy wyjeżdżać na zajęcia prowadzone w laboratoriach na uczelni. Poruszane były bardzo ciekawe tematy np. „Truskawkowy deser dla astronautów”, „Odżywiaj się zdrowo i żyj kolorowo” , „Izolacja DNA domowym sposobem”, „Ile „waży” szklanka coli i paczka chipsów”, „Praca sommeliera” – i wiele innych równie ciekawych. Oprócz zajęć on-line mogliśmy uczestniczyć również w wyjazdach na „Weekendowe Zajęcia Warsztatowe „ i „ Naukowe Warsztaty Letnie”. Żal się rozstać z tym projektem, ale pozostaną z nami wspomnienia i nadzieja, że może powstanie kolejny taki projekt!
Nauczyciel prowadzący projekt
Marta Kwaśniewska-Kobylarczyk